Friday, 25 October 2013

The Truth Behind The Sarcasm of "Malaysia Masih Aman"




Memandangkan tagline “syukur Malaysia masih aman” diaplikasi dengan penuh sarkastik akhir-akhir ni let’s talk about it. 

Malaysia bukan negara yang diklasifikasikan sebagai negara selamat! Itu reality, sesetengah pihak melabelkan kita sebagai negara selamat cuma kerana kita bebas dari perang. Tapi adakah kita selamat dari segi crime? The answer is NO.

Cuma Japan & Singapore negara Asia yang tersenarai diantara 10 negara paling selamat dalam dunia (selamat untuk didiami/bebas perang/kadar jenayah rendah/selamat untuk pelancong) *google it kalau tak percaya*.

Kenapa Malaysia tak tersenarai? Saya akan mudahkan pembacaan research saya mengenai “Effect on unemployment on crime”. Iaitu kesan pengangguran terhadap jenayah. 

First of all have you been to Japan? Cepat click promo Air Asia & travel to Japan. Habiskan masa anda 24 jam di Japan, tengok cleaner, buruh, cashier, promoter, orang gaji, pak guard dan lain-lain SEMUANYA ADALAH ORANG JAPAN!

Sekarang habiskan masa di Malaysia pula, guna 24 jam tengok sekeliling, cashier, orang gaji, promoter, penjual jambu tepi jalan, buruh, jaga, bla bla bla MAJORITI NEPALIAN, BANGLADESHI, INDONESIAN. Oh, yang jual surat khabar tu orang Malaysia kot.

Meningkatkan peluang pekerjaan mampu menurunkan kadar jenayah!! Kajian menunjukkan orang yang tidak bekerja lebih cenderung untuk mencuri dan melakukan jenayah (CEPC, 2012).

Satu lagi kajian dari National Bureau of Economic Research (1991) juga menunjukkan impak jelas kadar pengangguran dengan kadar jenayah. Mereka yang tidak mempunyai pekerjaan cenderung untuk terjebak dengan jenayah bunuh, rogol, rompak, mencederakan orang awam, dan mencuri.

“… the magnitudes of the crime-unemployment effects presented here relative to overall movements in crime rates are substantial and suggest that policies aimed at improving the employment prospects of workers facing the greatest obstacles can be effective tools for combating crime (BOCSAR, 2012)”

Hakikat itu boleh menjawab salah satu sebab kenapa ada banyak jenayah kat Malaysia. Jika negara kita tegas dalam hal menyekat kemasukan orang asing, dan 99% peluang pekerjaan hanya untuk WARGANEGARA MALAYSIA, jenayah memang akan sangat kurang. Kerajaan seriously perlu buat sesuatu untuk sekat kemasukan pekerja asing & sediakan peluang pekerjaan untuk rakyat sendiri. Walaupun majikan cenderung ambil pekerja luar tapi kalau kerajaan tegas dan pantau tetap peluang pekerjaan akan wujud untuk rakyat M’sia. 

Dah banyak kajian tunjukkan bila ada penurunan kadar pengangguran maka turunlah kadar jenayah: “the 2.5 percentage point decline in unemployment caused a decrease of 5 percent for burglary, 3.7 percent for larceny, 2.5 percent for auto theft, and 4.3 percent for robbery. Expressed as a percentage of actual declines, our estimates indicate that 28 percent for burglary, 82 percent for larceny, 14 percent for auto theft, and 14 percent for robbery is attributable to the decline in the unemployment rate (BOCSAR, 2012)”.

Jadi kerajaan Malaysia, berhentilah berlembut dengan kemasukan warga asing, jika negara lain boleh sediakan majority peluang pekerjaan hanya untuk warganegara kenapa tidak Malaysia lakukan yang sama? 

By the way, alasan jenayah dilakukan oleh warga asing dah lapuk sebab dah banyak kajian menunjukkan orang Malaysia sendiri yang lakukan jenayah sebab desakan hidup. *sila check statistic kalau tak percaya*


Dipetik dari FB Saya Sayang Tun Dr Mahathir Mohammad

No comments:

Post a Comment