Monday, 30 June 2014

#Ramadhan :Nasi Ala Kadar RM2.50 Jadi Rebutan Setiap Pagi


Murah dan paling penting, sedap. Itulah gambaran tepat tentang Nasi Ala Kadar yang dijual dengan harga RM2.50 sebungkus di gerai berdekatan jalan utama di Kota Bharu, Kelantan.

Pemilik gerai itu, Muhamad Zulfadli Mustafa, 32, berkata, kenaikan harga barang tidak pernah mempengaruhinya untuk menaikkan harga nasi di gerai itu sejak dua tahun lalu.

“Kita jual RM2.50 satu hidangan dan ada juga pelanggan yang minta dengan harga RM3. Setiap pagi memang tidak menang tangan walaupun saya turut dibantu oleh seorang rakan kerana ramai pelanggan menyerbu datang ke sini untuk membeli.

“Walaupun murah kita jaga kualitinya dan paling penting pelanggan berpuas hati dan dapat menikmati Nasi Ala Kadar tanpa perlu membayar dengan harga mahal,” katanya kepada Sinar Harian.

Nasi Ala Kadar yang dimasak sendiri oleh Muhamad Zulfadli ialah nasi putih berlaukkan ayam goreng yang diperap menggunakan bahan-bahan istimewa ditambah dengan kuah gulai dan sedikit sayuran, sudah tentu menepati selera pagi masyarakat tempatan.

Menurut pemegang Ijazah Sarjana Muda Kejuruteraan Elektrik dari Universiti Malaysia Perlis itu, dia mampu menjual 260 bungkus nasi tersebut setiap pagi bermula jam 9 pagi hingga 12 tengah hari selama lima hari seminggu.

“Modal setiap hari RM300, ayam segar pula saya ambil terus dari tempat penyembelihan. Ramai pelanggan yang datang ialah pelajar sekolah, polis dan pekerja di kilang berdekatan.

“Saya memang sepenuh masa berniaga selepas habis belajar, sebab tiada peluang kerja jadi saya pilih perniagaan. Hasilnya memang menguntungkan,” katanya.

Katanya, beliau berharap mampu melebarkan lagi perniagaan itu dengan terus mengekalkan harga murah.

Altel Milik Syed Mokhtar Al-Bukhary Cuba Disabotaj Orang Cina? @FriendsofBN1 @mymassa @NajibRazak




(1)PENGENALAN

Semasa aku berjalan-jalan di Plaza Lowyat dalam melihat kemewahan perniagaan yang dimonopoli oleh kaum cina, aku terus tersentak dan tekad untuk tukar telco milik Melayu iaitu line Altel milik Syed Mokhtar Bukhary. Beliau telah banyak membantu orang Melayu Islam dimana hasil keuntungan perniagaannya telah disumbangkan kepada orang Islam sebanyak RM1,600,000,000 (billion). Sebelum aku ceritakan kisah kepayahan aku nak membeli sim card telco Altel ini, aku cerita kan dahulu ringkas mengenai Syed Mokhtar Bukhary.

Fakta tentang RM1,600,000,000 (billion) yang diderma oleh Syed Mokhtar diambil dari sebuah Majalah Antarabangsa iaitu Forbes Asia, dimana majalah ini memberi anugerah gelaran kepada Syed Mokhtar Bukhary sebagai 'Wira Dermawan'. Menurut Forbes Asia, Syed Mokhtar selain menderma kepada kaum Melayu di Malaysia, beliau turut menderma di luar Malaysia sejak 10 tahun lalu dengan menubuhkan kem pelarian di Pakistan, rumah anak yatim di Guinea dan program pemulihan untuk mangsa bencana di China serta Indonesia. 

Syed Mokhtar juga membuka hospital dan institusi lain bagi penduduk Islam Uganda, Afrika Selatan, Nepal dan Australia. Kesemua derma dan pertolongan jihad ini dibuat bertujuan untuk mempromosikan Islam dalam masa sama dapat memperluaskan dakwah Islam di Seluruh Malaysia. Itulah sedikit sebanyak cerita pendek mengenai Syed Mokhtar Bukhary ini.

Jadi dengan berbekalkan semangat mahu terus membantu usahawan Melayu ini terus berjaya, supaya dengan harapan hasil duit pembelian ini dapat aku turut menyumbang derma. Aku sebelum ini 10 tahun pakai telco Digi/Maxis. Aku pun tak tahu hasil dari keuntungan aku pakai Digi/Maxis dimana pemilikya salurkan. Boleh jadi membina rumah ibadat tokong/kuil, boleh jadi dia membuat pelaburan perniagaan perjudian, boleh jadi pelaburan minuman alkohol dan berbagai-bagai lagi.

(2)PENCARIAN PEMBELIAN SIMCARD

So aku dengan semangatnya terus buka google phone dan taip 'lokasi altel'. Lalu keluar linkwww.altel.my/en/where-to-buy . Scroll punya scroll akhirnya aku jumpa alamat kedai yang menjual sim card Altel. Aku lihat ada dua alamat di Lowyat iaitu:

Effective Marketing
Lot 2-101, 2nd Floor, Plaza Low Yat, Jalan Bukit Bintang,
55100 Kuala Lumpur.
03-21455281

Broadband Solution Sdn. Bhd.
Lot 3-It-16, Level 3, Plaza Low Yat, Jalan Bukit Bintang,
55100 Kuala Lumpur
013-3376668

Aku call nombor kedai pertama tak angkat. Aku dengan sabarnya cari lokasi kedai pertama dekat tingkat 2 akhirnya jumpa. Sebelum aku nak tanya beli sim card Altel, aku tengok peniaganya cina, al maklumlah mana ada peniaga Melayu jual phone di Lowyat. Apa boleh buat, demi nak bagi usahawan Melayu Syed Mokhtar untung dalam jangka masa yang lama. Aku pun dengan bad moodnya tanya cina ni:

Aku: "Kawan, sim card Altel ada? I mau beli".
Cina: "Mana you tau ini kedai?" (muka terkejut)
Aku: "I tengok website Altel maa, ada tulis you punya kedai ada jual!"
Cina: "aaa..aaa...(garu kepala) sim card lain mau? Digi ada, Umobile ada"
Aku: "You ada jual ke tak,kalau tak jual, i kira you tipu la ni, nanti i report dekat Altel" (aku bengang)
Cina: "Aiyaa ada la, i saja bagitau ada sim card lain maa, mana tau you minat loh, sebenarnya Altel kami tak ada jual disini, kami jual di kedai satu lagi tingkat 3, ini nombor 013-3376668 you kasi call, nanti orang tunjuk jalan"
Aku: "I customer you kasi la tunjuk jalan, ni tingkat 3 kedai you juga apa?!"
Cina: "Aiyaa sikalang manyak customer mali ma, nanti susah tak ada orang"
Aku: (Aku tengok kiri, tengok kanan, customer tak ada pun. Kalau dia tunjuk jalan pun aku tengok ada kawan dia lagi sorang jaga. Hmm dasar sial cina ni tak nak aku beli Altel, kalau tak nak jual Altel, tak payah la amik sim card ni. Aku pun beredar)

Aku pun dengan tak patah semangat tawaf la satu tingkat 3 sambil call no yang dia bagi tu. Akhirnya jumpa tapi hati betul sakit woo. Korang tau tak kat mana kedai tingkat 3 tu? Dekat belah dalam gila babi, dekat belah-belah area bangladesh, nepal, myanmar berniaga. Kira macam tempat keluar masuk stok untuk stor. Aku punya maki hamun dalam hati bengang sebab mana la orang dapat cari kedai macam ni punya dalam. Ini macam kedai repair laptop untuk stor je. Aku pun tak cakap banyak aku aku mulakan pembelian aku:

Aku: "Kawan kasi keluar semua no.Altel, i mau pilih itu nombor"
Cina: "Wahh manyak line lain, mau beli Altel juga ka?"
Aku: "Who is customer? Do you know customer is always right?"
Cina: "Huhu, gurau saja. Kejap aa i pergi ambil"
Aku: (10 minit tunggu)
Aku: (20 minit tunggu)
Aku: (30 minit tunggu)
Aku: (40 minit tunggu)
*kesabaran yang tinggi perlu ada*
Cina: "alooo manyak sori aaa, itu Altel dalam stor susah cari punya, ini satu box you kasi tengok semua nombor"
Aku: (Aku malas nak cakap banyak, aku pun pilih satu satu ada dekat 100 sim card, aku rasa orang tak pernah beli)
Cina: (tiba-tiba tengok satu sim card dan selit tepi asingkan)
Aku: "hei, apa you kasi letak tepi tu? I mau tengok itu nombor"
Cina: "huhu, ini nombor cina banyak suka maa 011-8****888"
Aku: (Aku yang asalnya dah pilih nombor aku nak, sebabkan atas dasar aku nak sakitkan hati cina ni, aku pun cakap)
Aku: "Ini nombor banyak bagus, i amik sekali ini nombor, berapa ringgit?"
Cina: "hmmm, rm14 saja, satu rm7"
Aku: (Ceh, RM7 je satu, ingat RM100 sebab no.cantik kau jual, kalau RM100 pun aku beli la sial, Aku bagi RM14 daftar dan beredar)

(3)TAHAP KELAJUAN INTERNET DAN COVERAGE LINE ALTEL

Bila habis beli, aku terus pergi 7-eleven nak beli topup, sekali yang jaga cashier tu Manager cakap, sini Altel susah masuk lah bang, Tan Sri Vincent Tan kenakan macam macam syarat untuk Altel masuk topup dalam 7eleven. Aku pun panas sekali lagi, lalu aku google dan cari senarai tempat tempat beli topup Altel adalah Shell, Petron, Esso, Caltex, Tesco, Giant, Aeon Big, Jusco, Ayamas, Sen Heng, RHB, CIMB, OnKing, Restoren Ali Maju.

Legalah aku sebab stesyen minyak Shell, Petron, Esso, Caltex, Aeon Big dan Jusco memang bersepah-sepah. Aku pun beli dengan jayanya topup rm30 dan terus aktifkan internet RM28 - 1GB. Ada juga pilihan RM48 - 2GB, tapi aku pilih 1GB je sebab dah cukup untuk aku pakai sebulan.

Aku nak cuba kelajuan internet Altel ni tapi tak sempat sebab aku kena pergi terus ke Jemapoh, Kuala Pilah, Negeri Sembilan. Sampai je aku dekat Jemapoh, aku pun cuba kelajuan internet dia. Ya Allah, Wallahi, demi Allah yang memegang urat jantungku, aku bersumpah sepanjang aku pakai line Maxis dekat jemapoh memang tak boleh surfing langsung. Bila aku pakai line Altel ni, dia tunjuk icon line coverage +Hs (High Speed). Punya laju aku pakai line ni, sampai dalam kampung jemapoh yang aku tau memang tak ada line pun Altel boleh akses siap High Speed?

Aku pun cuba surfing cari info kenapa Altel boleh dapat coverage HighSpeed yang Maxis tak pernah dapat dalam Kampung Jemapoh ni. Akhirnya selepas aku caru info di google, baru aku tau bahawa Altel adalah syarikat telco terlaju dalam kelajuan "4G LTE". Altel juga mempunyai 40MHz berbanding syarikat telco Digi, Maxis, Umobile, Celcom dan lain lain yang hanya mempunyai 20MHz sahaja. Sudahlah boleh akses call dimana mana sahaja, tambahan dalam ceruk kampung pun internet HighSpeed laju gila? Seminggu selepas tu. Keluarga aku 10 orang terus tuka nombor kepada Altel dan kawan kawan aku dah 6 orang tukar line kepada Altel tetapi nombor asal mereka kekalkan.

Dengan ini aku bagi korang kesimpulan tentang Altel
1.Altel milik melayu
2.Altel line internet dan coverage line dapat capai hingga ceruk kampung
3.Altel mempunyai 4G LTE serta pemegang terbesar 40MHz berbanding telco lain
4.Topup beli di Shell, Petron, Esso, Caltex, Tesco, Giant, Aeon Big, Jusco, Ayamas, Sen Heng, RHB, CIMB, OnKing, Restoren Ali Maju.
5.Internet package ada dua, 1GB RM28, 2GB RM48
6.Altel boleh tukarkan line dan kekalkan nombor asal.
7.Tempat beli simcard Altel: www.altel.my/en/where-to-buy

Dah baca panjang-panjang ni jom CLICK SHARE supaya kawan korang yang lain terkena baca sampai habis macam korang, dan mana tau dia berminat tukar Altel? Korang mungkin rasa tak nak tukar lagi, tapi kalau korang CLICK SHARE mungkin kawan korang tukar. Dapat bantu Syed Mokhtar Bukhary pecahkan monopoli telco yang dipegang cina dan india.

Senarai alamat sim card Altel dijual:

Bukti Altel pemegang terbesar 40Mhz:

Bukti Syed Mokhtar dikategorikan sebagai Wira Dermawan:








TAZKIRAH #RAMADHAN : Ramadhan Al-Mubarak

"Berpuasa pada bulan Ramadhan dan berpuasa sebanyak tiga hari pada setiap bulan akan menjauhkan fikiran jahat daripada hati dan membersihkannya."

Ramadhan menjenguk lagi. Dan sedari awal kedatangannya memang dinanti. Inilah masa yang paling sesuai untuk merebut ganjaran pahala yang berlipat kali ganda tanpa diganggu-gugat oleh syaitan dan iblis, hanya nafsu yang perlu dikawal. Setiap individu mempunyai cara yang tersendiri menyambut Ramadhan. Ada juga mukmin yang memulakan sambutan puasa dengan berpuasa sunat. Sebagaimana sabda Rasulullah SAW
yang bermaksud:

"Janganlah kamu mendahului Ramadhan dengan berpuasa sehari atau dua hari sebelumnya, kecuali seseorang yang telah membiasakan diri berpuasa sunat, maka ia dibolehkan berpuasa." - HR Tujuh Ahli Hadith

Puasa Ramadhan tidak boleh dimulakan dengan berpuasa sunat atas alasan ingin menyambut ketibaan Ramadhan. Namun, jika seseorang individu itu telah biasa dan memang mengamalkan berpuasa sunat di dalam hidupnya, maka individu ini tidak
ditegah untuk berpuasa sunat walaupun puasa sunat yang dilakukannya adalah pada sehari atau dua hari sebelum kedatangan Ramadhan. Malahan, hal seperti ini dibolehkan di dalam Islam. Misalnya, jika seseorang itu telah biasa berpuasa sunat pada setiap hari Isnin dan Ramadhan pada tahun itu jatuh pada hari Selasa, maka individu itu dibolehkan meneruskan puasa sunatnya sebagaimana lazimnya.

Namun jika individu itu sengaja melakukan puasa sunat sedangkan itu bukanlah kebiasaan amalannya, maka puasa seperti ini adalah diharamkan kerana ia dikatakan sebagai mendahului ibadat puasa Ramadhan. Walaupun ada segolongan individu yang berpendapat puasa seperti ini sebagai satu penghormatan untuk menyambut ketibaan Ramadhan tetapi  Rasulullah SAW sendiri menidakkan dalil yang sebegini dan menegah sama sekali amalannya.

Terdapat segelintir golongan bukan Islam yang berpendapat ibadat puasa ini tidak lain daripada meletih dan menyeksakan lantaran pantang larang yang perlu dipatuhi, namun pendapat-pendapat sebegini mula terhakis berikutan penemuan dan kajian yang  dijalankan menunjukkan bahawa puasa adalah satu amalan yang baik bagi menjamin tahap kesihatan mental dan fizikal secara keseluruhannya.

Di samping menerangkan kepada mereka tentang konsep sebenar ibadat dalam Islam, kita sentiasa digalakkan untuk memperbaiki dan menambah amalan dari semada ke semasa terutamanya di dalam bulan Ramadhan ini. Ibadat utama dalam Ramadhan ialah untuk mengerjakan puasa.

"Barangsiapa tidak membulatkan niatnya berpuasa sebelum fajar (subuh), maka tidak ada puasa baginya." - HR Ahmad & Ashabus Sunan

Awal puasa ialah berniat untuk mengerjakan ibadat tersebut.

Niat puasa terbahagi kepada dua iaitu:

Berniat setiap malam sebelum datangnya waktu Subuh -  seseorang yang berkeinginan untuk berpuasa, wajib menyatakan niatnya; Berniat pada awal bulan Ramadhan sebelum datangnya waktu Subuh - seseorang yang ingin berpuasa pada bulan tersebut, wajib menyatakan niatnya untuk berpuasa selama satu bulan Ramadhan.

Kedua-dua pengertian ini boleh diterima pakai, namun bagi mendidik anak-anak kecil berlatih berpuasa, lebih wajar jika kaedah yang pertama ini diterapkan kepada mereka. Manakala kaedah yang kedua pula lebih mudah dan meringankan Seseorang yang akan mengerjakan ibadat puasa selama sebulan Ramadhan, memadai jika menyatakan niat puasanya sekali pada malam pertama Ramadhan. Jika niatnya dinyatakan setiap malam, maka hal ini dikategorikan sebagai sunat dan tidak mendatangkan sebarang kemudaratan.

Friday, 27 June 2014

Strategi Terbaru DAP Kaut Undi:Bawa Masuk Perempuan Melayu Cantik Tetapi Bengong @dyanasmd @tunfaisal @FriendsofBN1


Dyana Sofya cuba kembali semula untuk membuktikan bahawa dia sememangnya adalah calon DAP yang sesuai. Namun seperti dalam keadaan-keadaan sebelum ini, ternyata Dyana Sofya hanya memiliki wajah tetapi tidak mempunyai otak. 

Malam semalam dari jam 8:30 sehingga 10:15 malam bertempat di Kaffe Cafe, No.23, Lorong Rahim Kajai 13, Taman Tun Dr. Ismail (TTDI), Kuala Lumpur, satu forum atau bengkel yang bertajuk 'PERBINCANGAN POLITIK BARU ANAK MUDA' oleh Dyana Sofya Mohd Daud telah diadakan. 

Yang hadir adalah seramai lebih kurang 50 orang ahli-ahli DAP, dan blogger-blogger pro-DAP dan Pakatan Rakyat. 




Antara yang turut hadir, termasuklah LIM LIP ENG, Ahli Parlimen Segambut merangkap Setiausaha Organisasi DAP Wilayah Persekutuan; EDRY FAIZAL EDRY YUSOF, Koordinator Rocketkini.com; SIME CHEE-KEONG, Pengarah Biro Pendidikan Politik DAPSY. 

Dalam ucapannya, Dyana Sofea menyatakan, dia akan mengembalikan MALAYSIAN MALYSIA sepertimana yang dibawa oleh Allahyarham Tunku Abdul Rahman walaupun Allahyarham Tunku Abdul Rahman merupakan orang penting di sebalik penyingkiran Singapura, Lee Kuan Yew dan PAP dari Malaysia pada tahun 1965 kerana masalah yang dicetuskan oleh MALAYSIAN MALAYSIA yang diperkenalkan oleh Lee Kuan Yew dan PAP. 

Selepas PAP bukan lagi salah sebuah parti politk berdaftar di Malaysia, seorang penyokong kuat Lee Kuan Yew yang merupakan Ahli Parlimen Bangsar, Devan Nair bersama-sama seorang pendatang dari China yang baru mendapat kerakyatan, Chen Man Hin, telah menubuhkan DAP yang menggunakan kesemua Perlembagaan PAP pada tahun 1965.

Menariknya, Dyana Sofya bercakap retorik tentang pemimpin anak muda yang seharusnya diberikan peluang memimpin kerana golongan tersebut dikatakan mempunyai visi dan misi yang baru. Malah katanya lagi, golongan itulah yang akan menghapuskan kepimpinan sedia ada di mana korupsi dan penyelewengan berlaku secara meluas. 

Retoriknya, Dyana Sofya menyatakan Pakatan Rakyat sangat yakin dengan golongan ini walaupun hakikatnya, pemimpin-pemimpin dari golongan muda dalam Pakatan Rakyat sebenarnya hanyalah dipergunakan untuk melakukan kerja-kerja rencam, manakala segala keputusan dibuat oleh golongan tua seperti yang berlaku di dalam DAP. 



Dari tahun 1965 sehingga kini, Lim Kit Siang masih lagi merajai DAP walaupun pemimpin-pemimpin parti lain bersilih ganti. Lim Kit Siang merupakan antara ahli Parlimen paling lama di Malaysia. Dan di tangan Lim Kit Siang juga, ramai pemimpin muda yang dilihat mampu mencabar anaknya, Lim Kit Siang telah dibunuh, dicantas dan diterajang keluar dari DAP seperti Lee Lam Thye dan pemimpin-pemimpin Melayu DAP pada tahun-tahun 70-an sehingga 80-an. 

Majlis anjuran Rocketkini.com untuk berinteraksi secara terus dengan golongan muda. Majoriti yang hadir terdiri daripada blogger-blogger tempatan.Ucapan dan dialog yang diperbincangkan tidak menyentuh keperibadian pemimpin kerajaan tetapi lebih terarah untuk menukar kerajaan sekarang ini serta memberi peluang kepada golongan muda bagi mengubah landskap politik MALAYSIA.

Sesuatu yang menarik ialah, dalam majlis tersebut, Dyana Sofya LANGSUNG TIDAK BERPENGETAHUAN untuk menjawab soalan-soalan yang dikemukakan mengenai isu politik semasa dan terpaksa dibantu oleh blogger-blogger pro DAP-Pakatan untuk menjawab. Tidak keterlaluan jikalau dikatakan, kehadirannya hanyalah sekadar untuk menarik golongan muda menyertai DAP. 

Majlis diadakan secara tertutup dan hanya dihadiri oleh blogger dan wartawan bebas yang dikenali.

Program yang diadakan ini diaturkan oleh Democratic Action Party Socialist Youth (DAPSY) untuk menonjolkan DYANA SOFEA sebagai politik anak muda yang berani dengan cabaran kontroversi kerana telah tiba masanya politik negara di pandang dari sudut anak muda.




Sesuatu yang pasti dan telah dipelajari oleh DAP ialah, selain Dyana Sofya, mereka perlu merekrut gadis-gadis Melayu bertudung yang berwajah cantik sebagai jurucakap mereka. Dalam majlis tersebut, seorang gadis bernam SYEFURA OTHMAN (berbaju dan bertudung merah) telah diperagakan dan bakal dijadikan bidak untuk menarik lebih banyak sokongan golongan muda Melayu kepada DAP.

Thursday, 26 June 2014

KATHOLIK MALAYA Cabar Umat Islam dan Hina 1 Ramadhan,Mana PAS? @nikabdulaziz @KhalidSamad @Khalid_Ibrahim





Semalam, K.Sudhagaran Stanley dan Pengerusi Persekutuan Katholik Malaysia (CFM) Eu Hong Seng berikrar akan menentang keputusan Mahkamah Persekutuan membabitkan penggunaan kalimah ALLAH dalam penerbitan-penerbitan berkala berbahasa Melayu mazhab Kristian itu. 

Bahkan Stanley mengumumkan, dia akan memujuk PAS untuk berhimpun dan berdemonstrasi di tengah-tengah Kuala Lumpur sehingga ke Dataran Merdeka bagi mendesak Kerajaan Malaysia agar akur dan patuh kepada mereka dengan menyerahkan semula Bible berbahasa Melayu dan Iban yang dirampas dari ibu pejabat Persatuan Bible Malaysia di Petaling Jaya.

Tidak sahaja mengumpulkan ahli-ahli PAS, tetapi juga penganut-penganut agama lain termasuklah mereka yang telah murtad serta anggota-anggota LGBT untuk memastikan Kerajaan Malaysia akur dengan tekanan tersebut. Perhimpunan tersebut dikatakan mendapat tajaan luar biasa dari agensi-agensi serta pertubuhan-pertubuhan luar negara yang melihat Islam sebagai satu ancaman dan umat Islam sebagai kelompok manusia yang perlu diperdajalkan, dizalimi dan ditindas pada sepanjang masa.

Semalam baru cakap, hari ini keputusan telah dibuat.

Perhimpunan besar-besaran yang menggabungkan penganut semua agama yang bersetuju untuk berperang dan bermandi darah dengan umat Islam di Semenanjung di Dataran Merdeka itu akan dibuat pada 29 Jun 2013 bersamaan dengan 1 Ramadhan 1435.

Untuk pengetahuan pembaca, perang pertama yang dihadapi oleh umat Islam ialah pada 17 Mac 624 Masehi bersamaan dengan 17 Ramadhan Tahun Ke-2 Hijrah. Perang Uhud pula berlaku tanggal Sabtu 26 Mac 625 Masehi bersamaan dengan 7 Syawal Tahun Ke-3 Hijrah. Perang Khandak berlaku pada Syawal Tahun Ke-5 Hijrah.

Serangan yang dilakukan oleh puak-puak yang diketuai oleh K.Sudhagaran Stanley dan Eu Hong Seng itu sengaja dibuat untuk menghina dan memperlekehkan umat Islam yang mula berpuasa pada 29 Jun ini. Sekaligus mengulangi semula sejarah 1390 tahun lalu apabila Bani Quraisy yang menyembah berhala menyerang 313 tentera Islam di Badar yang menyaksikan 10,000 orang tentera Quraisy itu terbunuh dan Bani Quraisy kehilangan ramai pemuka utamanya.

Adakah sejarah 1390 tahun lalu kembali berulang dan kali ini di Bumi Malaysia, bukannya di Jazirah Arab?


Hanya mereka yang benar-benar beragama Islam sahaja yang tidak gentar dan tidak akan goyah dengan ancaman daripada K.Sudhagaran Stanley dan Eu Hong Seng yang dibantu oleh tentera-tentera kufar kaya di belakang mereka!!!

Barangkali PANGGILAN JIHAD sudah pun tiba untuk umat Islam di negara ini!!!

Tuesday, 24 June 2014

Parti Keganasan Rakyat Nak Pimpin Negara? #PemilihanPKR @rafiziramli @anwaribrahim @n_izzah @FriendsofBN1


Selepas berlaku kekecohan dalam pemilihan pada 11 Mei yang lepas, PKR Cabang Kota Raja di Klang mengadakan proses pemilihan semula jawatan baru baru ini. Proses pemilihan tersebut juga bertukar ganas sehingga mengakibatkan dua orang lelaki cedera dalam pergaduhan semasa sessi pengundian dijalankan.

Apalah korang nak gaduh gaduh sampai pecah kepala nih...!!! Ermm...tu lar...kalau otak dah letak kat kepala lutut macamni lar jadinya....sepatutnya bila dah jadi pergaduhan pada pemilihan yang pertama, langkah langkah lebih ketat perlu diadakan agar pemilihan kali kedua dapat berjalan dengan baik agar tidak menjejaskan kredibiliti parti...ini tidak...!!! sama jugak..!!! adoyai....apa pun tak boleh..!!!

Anwar dan konco konconya sering menuduh SPR menipu, tidak telus dan menyeleweng dalam pilihanraya, tetapi korang lihatlar sendiri bagaimana pemilihan dalam parti mereka. Senarai yang layak mengundi adalah seramai 672 orang tetapi yang mengundi adalah seramai 838 orang. Mungkin diaorang import Mat Bangla sebagaimana yang sering diaorang tuduh SPR kot...!!!

Jadinya, kita sebagai RAKYAT yang boleh berfikir dengan lebih bijak daripada diaorang nih...kenalah fikir fikirkan apakah parti yang macamni kita nak angkat untuk memerintah negara Malaysia yang tercinta ini..??? baru dapat sedikit kuasa dah bergaduh ....maklumlar...parti ni memang dipenuhi dengan KEPALA GANGSTER sebenarnya..jadi kita boleh lar tukarkan parti PKR kepada Parti Kepala Gangster.

OKU Terabai #WARDINA Salahkan KERAJAAN Agungkan #AUSTRALIA @NajibRazak @FriendsofBN1


Tak kisahlah walau apa pun yang diperkatakan oleh Wardina Safiyah, si penggila Australia yang melihat negara lain lebih baik daripada negara ini. Mentaliti Wardina Safiyah itu adalah mentaliti standard rakyat Malaysia yang buta perut dan tidak reti bersyukur.

Sebenarnya, nak tolak keseluruhan kenyataan Wardina itu pun, tidak patut juga. Walaupun mungkin kedengaran sinis dan bersifat memperlekehkan negara ini, sebenarnya ada kebenaran dalam kata-kata tersebut. Malaysia adalah negara Islam. Kerajaan telah menyediakan dasar-dasar yang bagus dengan penubuhan pelbagai agensi yang hebat-hebat.

Dan yang paling istimewa apabila memperkatakan tentang Negara Islam ialah, dalam struktur masyarakat dan sistem Islam, ada BAITULMAL dan PUSAT ZAKAT. Ditambah pula dengan pentadbiran kerajaan yang mewujudkan Jabatan Kebajikan Masyarakat, sepatutnya golongan susah mendapat dua manfaat iaitu satu daripada BANTUAN KERAJAAN dan satu lagi ialah PERUNTUKAN ALLAH TAALA menerusi zakat!

Malangnya, golongan seperti Wardina Safiyah gagal berfungsi mengikut orang yang ada ilmu agama. Golongan ini mudah menuduh kerajaan gagal kerana dasar-dasarnya. Golongan seperti Wardina Safiyah gagal melihat, kegagalan tersebut adalah disebabkan oleh pegawai-pegawai dan kakitangan perlaksana dasar yang BEROTAK KAMBING dan MENYOKONG KUAT PAKATAN RAKYAT sama seperti dia sendiri!

Para penyokong Pakatan Rakyat di dalam agensi-agensi Kerajaan itulah yang menggagalkan semua dasar-dasar dan kerja-kerja yang telah kerajaan rancangkan. Dan mulut-mulut kambing seperti Wardina Safiyah pula kemudiannya akan menjaja, kegagalan-kegagalan fungsi tersebut sebagai kegagalan Kerajaan dan dasar-dasar Kerajaan.

Perhatikan sahaja, di mana sahaja ramai penyokong Pakatan Rakyat dalam Perkhidmatan Awam, agensi itulah yang paling gagal. Ramai guru penyokong Pakatan Rakyat dalam sektor pendidikan, telah menjadikan mutu pendidikan negara merudum teruk. Ramai pensyarah yang menyokong Pakatan Rakyat, menjadikan universiti-universiti awam di Malaysia tidak ubah seperti kem-kem seminar yang hanya mengeluarkan graduan-graduan kelas kambing yang tidak boleh berfikir tetapi pandai meragut. Ramai penyokong Pakatan Rakyat yang menjadi PTD dan pegawai pentadbir lain, bukan sahaja ketirisan, rasuah dan salahguna kuasa, bahkan agensi yang menggunakan khidmat mereka sebagai pegawai terbukti merupakan agensi paling teruk!

Patutnya KAMBING-KAMBING BERTUDUNG seperti Wardina Safiyah yang duduk pula di dalam badan yang mengharmonikan masyarakat, lebih berotak dan lebih berfikiran. Macam mana orang yang berfikiran sesingkat ini, begitu mudah boleh diperhatikan dan diberikan perhatian? Kalau setakat pandai bercakap tetapi tak pernah pandai untuk mempraktikkan apa yang dicakapkan, lebih baik Wardina jaga anak-anak dia baik-baik supaya tidak pula anak-anaknya itu ditimpa kemudaratan yang sama seperti MOHD FIRDAUS DULLAH yang digunakannya untuk membelasah Kerajaan suatu ketika nanti!!!

Monday, 23 June 2014

Isu Kalimah Allah - Keputusan : Pihak Geraja Katolik gagal untuk merayu. #dontmess with Islam

Alhamdulillah Syukur kepada Allah mahkamah telah pun memutuskan pihak Geraja Katolik gagal untuk merayu. Bermakna kes kalimah Allah melibatkan akhbar mingguan Katolik, The Herald yang berlanjutan selama 6 tahun selesai hari ini. Keputusan ini telah diumumkan sebentar tadi

Tujuh panel yang bersidang; empat hakim menolak permohonan Gereja; sementara 3 menyokong.

Kronologi pertikaian penggunaan kalimah Allah bermula pada 16 Februari 2009 apabila pihak Gereja Katolik diketuai Archbishop Murphy Pakiam memfailkan permohonan semakan kehakiman dengan menamakan Kementerian Dalam Negeri dan kerajaan sebagai responden.

Gereja Katolik menuntut, antara lain satu deklarasi bahawa keputusan Menteri Dalam Negeri pada 7 Januari 2009 berhubung larangan penggunaan kalimah Allah dalam akhbar mingguan Katolik, The Herald adalah tidak sah dan kalimah Allah bukanlah eksklusif kepada agama Islam.

Akhbar mingguan Katolik yang dicetak dalam empat bahasa, menggunakan kalimah Allah sebagai terjemahan untuk God bagi seksyen bahasa Melayu namun pihak kerajaan dan majlis agama Islam berhujah bahawa kalimah Allah hanya boleh digunakan secara eksklusif oleh orang Islam sahaja.

Pada 31 Disember 2009, Hakim Mahkamah Tinggi, Datuk Lau Bee Lan memerintahkan bahawa keputusan Menteri Dalam Negeri melarang penerbitan akhbar mingguan The Herald itu daripada menggunakan kalimah Allah dalam majalah edisi bahasa Melayu, adalah menyalahi undang-undang, batal dan tidak sah.

Pada 5 Januari 2010, Kementerian Dalam Negeri (KDN) memfailkan rayuan terhadap keputusan Mahkamah Tinggi yang membenarkan Gereja Katolik menggunakan kalimah Allah dalam penerbitan Herald.

Pada Julai 2013, Titular Roman Catholic Archbishop of Kuala Lumpur memfailkan permohonan bagi membatalkan permohonan rayuan majlis agama Islam dan pihak kerajaan terhadap keputusan Mahkamah Tinggi yang membenarkan penggunaan kalimah Allah oleh Herald

Pada 22 Ogos 2013 Mahkamah Rayuan menolak permohonan berkenaan sekaligus membenarkan pihak majlis agama Islam dan kerajaan meneruskan rayuan.

Pada 14 Oktober 2013 panel hakim Mahkamah Rayuan diketuai Datuk Seri Mohamed Apandi Ali yang bersidang bersama Datuk Abdul Aziz Abdul Rahim dan Datuk Mohamad Zawawi Salleh membuat keputusan menghalang The Herald daripada menggunakan kalimah Allah selepas mendengar hujah rayuan pihak kerajaan dan beberapa majlis agama Islam negeri pada 10 September 2013.

Thursday, 19 June 2014

PRESIDEN #ISMA DIIKAT JAMIN RM5000 DI BAWAH AKTA HASUTAN


Ustaz Abdullah Zaik sebentar tadi hadir ke Kompleks Mahkamah Kajang jam 9 pagi bagi sebutan kes dibawah Akta Hasutan 1948. Beliau didakwa berikutan kenyataannya yang disiarkan dalam artikel bertajuk ‘Kedatangan pendatang Cina bersama penjajah British ke Tanah Melayu adalah satu pencerobohan’ dalam laman www.ismaweb.net.

Turut hadir Timb Presiden ISMA, Aminuddin Yahaya, Naib Presiden 1 ISMA Abd Rahman Mat Dali, Naib Presiden 2 ISMA Fauzi Asmuni dan 16 orang pemimpin ISMA yang lain.
Mahkamah membenarkan ikat jamin RM5000 kepada  Ustaz Abdullah Zaik dan kes akan disebut semula pada 18 Julai 2014 nanti.




Wednesday, 18 June 2014

PANASSSS!!! Latheefa Koyakkkk kurang ajar di luar Parlimen. #PR #PKR


Apa kau ingat Parlimen tu tempat bapak kau ke??? Haaa tu la sebaik-baik ayat yang layak dilemparkan kepada Ahli Parlimen PKR Latheefa Koyakkkk. Jam 12.15 pm tadi Lateefa bertindak kurang ajar apabila suka-suka hati buat ucapan kat luar parlimen guna loud healer. Dah la kurang ajar lepas tu siap maki-maki plak pihak Parlimen bila mereka cuba rampas loud healer tu dari beliau. Macam ni ke perangai sebenar pemimpin PR?? Sangat-sangat jijik dan memalukan!!!!

Tuesday, 17 June 2014

BALING WANG CALON NAIB PRESIDEN, KENAPA SPRM MEMBISU TIDAK BUKA FAIL SIASATAN?

Sumber : MyMassa

KENYATAAN MENGENAI ISU PENGGANTUNGAN DAN TINDAKAN DISIPLIN

1. Isu integriti, ketelusan demokrasi dalam pemilihan PKR telah saya perjuangkan sejak lama dahulu dan ramai tentu tidak lupa pada pemilihan 2010 bagaimana saya kelihatan sendirian bertungkus lumus mengenengahkan isu ini. Ketika Pemilihan 2010 berpuluh aduan saya ajukan dan ia tidak mendapat jawapan sehingga setahun selepas itu hanya mendapat balasan melalui email ringkas dari Ibu pejabat yang dihantar melalui email seorang teman.

2. Sejak mengenengahkan isu ketelusan dan memastikan demokrasi hidup saya tidak pernah kompromi sama ada di mana sahaja. Namun ketika 2010 saya dikatakan bising konon kerana saya kalah bertanding. Setelah selesai pemilihan ramai juga menjangkakan malah berharap saya keluar parti kerana kecewa. Malah ada yang cuba bekerjasama dengan wartawan arus perdana membuat berita kononya saya dalam proses keluar parti. Apa pun saya buktikan saya masih di sini dan bekerja tanpa henti demi kepentingan perjuangan bersama.

3. Pemilihan 2014 saya membuat keputusan untuk tidak bertanding, namun rasa sayang saya pada parti ini tidak memungkinkan saya untuk diam dengan melihat sahaja kepincangan berlaku. Ya saya akui banyak usaha penambah baikan telah dilakukan dalam pemilihan kali ini. Namun beberapa watak yang jelas terlibat dalam penipuan 2010 masih di posisi sama amat meragukan. Keraguan saya jelas terbukti apabila ada yang terbukti menipu, tertangkap malah ada yang digugurkan kemudianya. Cuma mengambil tindakan kepada pengawas JPP semata -mata tidak cukup kerana perlu juga bertindak sekurang – kurangnya membatalkan pencalonan mereka yang mengarahkan penipuan.

4. Selepas dari hari kedua proses pengundian saya mula membuat bising dengan tertangkapnya penipuan di Batang Sadong. Saya dikatakan memalukan parti kerana memberikan tekanan dengan membuat hebahan. Namun persoalanya bagaimana dengan penipu dan yang mengarahkan penipuan itu ? Mereka inilah yang memalukan parti.
5. Ramai mula membangkitkan kalau dalam PKR juga ada penipuan, cubaan rasuah dan seumpamanya maka PKR tidak ada beza dengan parti regim penguasa. Saya katakan sudah tentu banyak bezanya jika kita berani mengambil langkah memperakui kelemahan dan kepincangan yang wujud, kita perbetulkan secara terbuka dan sudah pasti kita akan lebih dihormati.

6. Dalam pemilihan kali ini saya membuat banyak aduan rasmi dengan siap membayar yuran bantahan. Malah saya juga membantu banyak pihak membuat aduan rasmi. Ramai kelompok yang tidak puas hati saya tampil membantu agar disalurkan bantahan mereka secara betul dan rasmi, ini semua mampu menyelamatkan keadaan dari diambil kesempatan. Namun tekanan selepas aduan juga perlu seiring kerana pengalaman 2010 mengajar saya tanpa tekanan pasti wujud kelompok berkepentingan yang akan cuba menyapu semua di bawah karpet semata – mata.

7. Usaha saya mendapat respon dari segelintir yang gusar dengan tindakan tekanan terbuka akan tetapi ramai termasuk penyokong di luar sana yang menyambut baik dengan mengatakan kita PKR tidak perlu jadi seperti parti – parti regim penguasa yang ada kepincangan semua kunci mulut kerana disumbat dengan habuan masing masing yang mana hujungnya rakyat yang rugi.

8. Namun ada bayaran yang perlu dibayar, 28 Mei 2014 saya dikenakan tindakan tatatertib gantung serta merta dan perlu menjawab surat tunjuk sebab. Saya hanya tahu mengenai tindakan tersebut melalui media, namun saya merendah diri menghubungi terus Pengerusi Lembaga Disiplin dan meminta beliau menulis surat supaya saya boleh mengambilnya sendiri dan membuat jawapan balas. 5 Jun 2014 saya menjawab secara bertulis surat tunjuk sebab saya. Kesalahan saya kononya kerana mengeluarkan kenyataan pada media. Namun saya tegaskan jika mengeluarkan kenyataan pada media salah maka YB Zuraidah dan YB Azmin sendiri malah ramai lagi perlu juga digantung serta merta kerana turut memberikan komen kepada media mempertikaikan Jawatankuasa Pemilihan.

9. Pada 10 Jun 2014 saya dipanggil untuk mengadap panel lembaga disiplin bagi pembelaan lisan. Saya telah hadir dan membuat pembelaan dihadapan 2 panel.

10. berkenaan dengan surat aduan berkenaan rasuah yang turut saya ajukan kepada Lembaga Disiplin pada 5 Jun 2014 ramai yang keliru. Saya tidak mendakwa atau menuduh sesiapa. Apa yang sebenarnya ialah saya menghantar surat kepada Presiden dan Pengerusi Lembaga Disiplin Parti mendesak siasatan dan kenyataan rasmi berkenaan isu cubaan sogok JPP.

11. Telah beberapa minggu sebelum itu tersebar cerita kononya Abd. Malek Husin , Pengerusi Panel Bantahan JPP KEADILAN 2014 dalam satu mesyuarat telah membaling duit ke arah seorang calon naib Presiden yang juga anggota Biro Politik (lantikan) dengan menyebut perkataan yang membawa maksud “pulangkan semula wang ini kepada ketua kamu”. Cerita ini tersebar luas. Ini amat sangat tidak baik pada imej parti. Ia tersebar tanpa penjelasan dan dimanipulasi sepenuhnya oleh musuh. Maka surat yang dihantar mendesak satu penyiasatan. Jika tidak benar dan tidak berlaku harus di umumkan penafian, jika berlaku harus ada hukuman.

12. Sekali lagi dalam perihal ini kita jangan takut dan diamkan sahaja, jika benar berlaku pun kita masih jauh ada integriti dari parti regim kerana ada cubaan rasuah tetapi ditolak dan kita perlu hukum pesalahnya. Berbeza dengan Umno ada kegiatan rasuah, pemberi dan penerima kemudian disenyapkan demi kepentingan parti yang akhirnya merugikan rakyat terbanyak.

11. Rumusannya saya menerima penggantungan saya sementara proses penyiasatan selesai. Saya tidak punya banyak kepentingan dalam pemilihan 2014 ini kerana saya tidak bertanding apa jua jawatan sama ada peringkat pusat mahupun cabang. Namun semua tekanan, aduan yang saya berikan ialah kerana dasar sayangkan parti ini. Saya yakin parti ini berbeza dan saya pasti mendapat keadilan dalam parti yang dihidupkan dengan roh reformasi ini. Saya mengajak semua melihat sisi positif terhadap semua yang berlaku. Ini semua kerana keyakinan ramai terhadap masa depan parti ini yang makin hampir melangkah masuk ke ‘Putrajaya’. Ia parti masa depan harapan semua.

12. Kepada semua teman – teman perjuangan ini perlu diteruskan. Penggantungan bukan halangan terus memperjuangkan apa yang kita sama mulakan seawal 1998 lagi.

13. Saya telah digantung keanggotaan maka saya mungkin hilang kelayakan membuat aduan atau bantahan pemilihan secara rasmi, namun saya masih terus sedia membantu untuk mengajukan dan menguruskan bantahan dengan memasukkan bantahan menggunakan nama teman – teman lain. Semua aduan dan bantahan sama ada yang sudah diajukan secara rasmi mahupun yang mahu dibantu untuk diajukan secara rasmi harap boleh terus dihantarkan ke email aduanpemilihan2014@gmail.com.

Sekian

che’GuBard

13 items to fall under Ramadan price control scheme. #Ramadhan


Thirteen items, including chicken and beef, are expected to be put under the price control scheme for Ramadan at the end of this month.

Domestic Trade, Cooperatives and Consumerism Minister Datuk Sri Hasan Malek said this was currently being discussed in stages with various groups.

“At the moment, we are still talking to suppliers, farmers and the Agriculture and Agro-Based Industry Ministry to ensure zero problems,” he told reporters after launching a joint cleaning programme with hawkers at Jalan Masjid India here yesterday.

The regulatory scheme, which was normally enforced a week before and after Ramadan, would be announced soon, assured Hasan.

The scheme under the Price Control and Anti-profiteering Act 2011 is aimed at ensuring that consumers get necessary items for the celebration at a controlled price and preventing profiteering by traders.

“The most recent price control scheme carried out in Sabah and Sarawak for this year’s Gawai Dayak and Kaamatan festivals was a success as there were no cases reported of traders selling beyond the maximum price.

“I hope that the same will happen in the peninsula during the month of Ramadan and Hari Raya,” said Hasan, adding that enforcement officers would also be monitoring the situation.

“The public can lodge complaints about errant traders by calling the 1-800-886-800 hotline or go directly to our nearest ministry’s office,” he said.

Hasan also advised hawkers and petty traders operating at Jalan Masjid India not to overcharge their customers during the festive season.

“Our Prime Minister has set aside RM45mil under the Ramadan Bazaar i-Micro Financing scheme for petty traders and hawkers to carry out business during Ramadan.

“In addition to keeping the area clean, they should relish the opportunity to make good and honest profits through this scheme.”

TheStar

Monday, 16 June 2014

Maklum balas rakyat jadikan #Bajet2015 lebih baik

Bajet 2015 yang bakal dibentangkan pada 10 Oktober depan akan menjadi lebih baik sekiranya kerajaan menerima lebih banyak maklum balas dan pandangan daripada rakyat biasa. Bajet ini penting memandangkan ia merupakan belanjawan akhir Rancangan Malaysia Ke-10 (RMK-10), yang menyediakan peruntukan untuk program dan projek berbaki dalam tempoh rancangan pembangunan terbabit.

Maklumat rakyat pada peringkat akar umbi membolehkan kerajaan merancang, khususnya aspek pembangunan dan pelbagai perkara yang diperlukan rakyat.

setakat ini, kerajaan menerima banyak maklum balas daripada pertubuhan bukan kerajaan (NGO) dan pihak profesional.

Bajet 2015 adalah bajet pengembangan serta menyediakan peruntukan bagi program dan projek yang masih berbaki dalam tempoh RMKe-10, namun tidak mengetepikan defisit negara dengan menjangka dapat mengurangkan defisit fiskal kepada 3.5 peratus tahun ini dan mencapai bajet seimbang pada tahun 2020.






Tuesday, 10 June 2014

Ucapan PM @NajibRazak pada pelancaran Invest Malaysia 2014 di Kuala Lumpur, 9 Jun 2014.

By: DATO' SRI MOHD NAJIB BIN TUN HAJI ABDUL RAZAK
PERDANA MENTERI MALAYSIA
Venue: Mandarin Oriental, Kuala Lumpur
Date: 09/06/2014
Title: INVEST MALAYSIA 2014

Bismillahhirahmanirrahim.

Assalammualaikum Warahmatullahi Wabarakatuh.

A very good morning and Salam 1 Malaysia.

Yang Berhormat Ministers and Deputy Ministers,

Yang Amat Berbahagia Tun Mohamed Dzaiddin Hj Abdullah;

Chairman Bursa Malaysia,

Yang Berbahagia Datuk Ranjit Ajit Singh;

Chairman Securities Commission,

Yang Berbahagia Tan Sri Dato Md Nor Yusof;

Chairman CIMB Group,

Yang Berbahagia Dato Tajuddin Atan;

CEO Bursa Malaysia,

Yang Berbahagia Dato Sri Nazir Tun Abdul Razak;

CEO CIMB Group,

Distinguished guest,

Ladies and gentlemen,

It is my pleasure to join you today for the 2014 Invest Malaysia conference.

Every year, this event attracts some of the biggest players – and the best minds – in the capital markets.

And 2014 is no different. With 58 companies involved, this year’s Invest Malaysia – the tenth – is set to be the most productive yet.

I know there’s one session in particular we’re all looking forward to. A session which tackles an issue that affects everyone. A session which even the busiest portfolio manager has cleared their schedule for.

And no – it’s not Idris Jala’s speech.

It’s the last session today, which is devoted to an urgent question: ‘who will win the World Cup’? Abbas Saad, John Barnes and Frank Lebouef will join us to share their predictions – and although I can’t be there, I’ve asked them for a special Prime Ministerial briefing session.

Ladies and gentlemen,

You’re here because you know that Malaysia offers significant opportunities – as an investment destination of its own, and as a gateway to ASEAN.

Our economy is developing fast – with strong growth, phased liberalisation, and greater connectivity. We are on track to reach our national economic ambition: to become a high-income nation by 2020, one of the few countries to cross the threshold this century.

And you will play an invaluable part in that story.

Under the Economic Transformation Programme, which guides our economic development, we aim to attract 1.23 trillion ringgit in private investment by the end of the decade. Foreign capital will continue to build the businesses, infrastructure and confidence on which Malaysia’s economic success depends.

In the four years since the programme began, we’ve seen some headline achievements – from soaring gross national income to huge increases in competitiveness.

Today, I want to give you a sense of Malaysia’s economic progress – of how far we’ve come, and what opportunities are on offer in Malaysia today. But I also want to share some thoughts about where we’re going.

As we head towards high-income status, I believe we must act now to build a more sustainable economy: with greater opportunity for our young people, a more accessible financial sector, and a clear balance between macro achievements and individual success. We must create growth that is lasting; and an open, inclusive economy. An economy where national development and individual ambitions unite behind common goals.

Ladies and gentlemen,

Such an economy must rest, of course, on strong foundations.

Since the Asian financial crisis, we have been focused on the fundamentals: creating a strong and stable financial architecture, opening our economy to foreign investment, and directing resources and policies towards key economic priorities. And the results speak for themselves.

Last year, GDP grew by 4.7 percent. In the first quarter of this year, it was 6.2 percent, exceeding expectations. From 2009 to 2013, GNI per capita grew an impressive 42.5 percent, reaching 10,060 dollars ; and the overall poverty rate dropped to 1.7 percent in 2012, down from 3.8 percent in 2009.

Our economy is also diversifying: in 2008, oil and gas accounted for 39.7 percent of total revenue, but this year it is forecast to be 28.9 percent. Services now account for 55.2 percent of GDP, well on the way to our target of 65 percent by 2020. Inflation is projected to be between 3 and 4 percent, and we are essentially at full employment.

Thanks to healthy labour market conditions and sustained income growth, private consumption grew 7.6 percent in 2013, compared with 6.9 percent in 2010. It now accounts for 51.2 percent of GDP, well on course to achieve around 60 percent of GDP by 2020.

Private investment has also surged, growing 15.3 percent between 2010 and 2013 – more than triple the compounded annual growth rate compared to the previous three-year period. Total private investment last year reached 161.1 billion ringgit – surpassing our target for the year by some 8.6 percent, and almost double the 86.7 billion ringgit invested in 2010.

This investment has been put to productive use, helping to create jobs and grow stronger businesses. Malaysian companies’ market capitalisation has grown by 184 percent since 2009. Back then, there were 194 publicly listed companies with income over 500 million ringgit. Today, there are 274. And sectors in the National Key Economic Areas have created a total of 1.3 million additional high value jobs in the past three years.

Alongside our efforts to build a strong economic base, we have also introduced a series of policies to make it easier – and more attractive – to live, invest and do business here in Malaysia. These, too, are paying off.

Malaysia was ranked 6th in the latest ‘Ease of Doing Business’ report by the World Bank, up fifteen places from 2009. We are now 12th out of 60 countries in the IMD’s World Competitiveness Yearbook – ahead of the UK, Australia, Japan and Korea; and 3rd in Bloomberg’s list of the 22 best emerging markets. We are also a safe haven for investment: according to the World Bank, Malaysia’s investor protection regime is ranked fourth in the world.

Our capital market, now worth approximately 280 percent of GDP, is one of the best performers in the region. Our bond market has grown to become the third-largest in Asia relative to GDP, and we have the largest sukuk market in the world.

All in, Malaysia’s outstanding private debt securities have grown more than a hundredfold since 1989. The capital market’s breadth and depth allow it to provide significant corporate financing, with 240 billion ringgit raised through IPOs, bonds and sukuk over the last two years. That is a testament to the foresight and professionalism of the Securities Commission, which has played such a key role in building Malaysia's modern markets.

Ladies and gentlemen,

From macroeconomic indicators to international surveys, Malaysia’s economy is clearly on the move. Asia’s economic future is happening right here, right now. We are a fast growing nation in a fast growing region, and our eyes are set firmly on the prize: high-income, developed nation status.

But as we chase the headline growth figures, we must never forget that it is not just whether we develop that matters, but how we develop. For long-term success, the quality of growth is as important as the quantity.

History has shown us what can happen when a nation’s growth outstrips its deeper development; or when a single sector dominates an economy at the expense of others. The curse of natural resources, for example, has compromised many a country; hollowing out economies, weakening the rule of law, and warping the investment landscape.

True success needs strong institutions and norms; a diverse and balanced economy; a healthy and stable financial sector; and reserves of educated and innovative human capital. It also needs the consent and buy-in of the people, so that they feel they are part of their nation’s success story, not a footnote in a plutocracy.

I want to see Malaysia emerge not just with a high-income economy, but a high-quality economy. That means building a stable and inclusive financial system, encouraging innovation, and tackling corruption. To that end, we have introduced policies and reforms to ensure our growth is not just strong, but sustainable.

We know that market forces can promote sustainable business models. That is why last year I launched a new Environmental, Social and Governance Index for companies listed in Malaysia – only the second of its kind in Asia. The index, which will be provided by the FTSE of London, will benchmark the transparency of our leading corporations, and make the results widely available.

Meaningful and comprehensive disclosures such as this will enable investors, customers and policymakers to distinguish the wheat from the chaff: to find firms that are sustainable not just from an environmental perspective but also in terms of their contribution to social capital –be it financial inclusion, equitable access to opportunity or macro-stability. It will also help address both the perception and the reality of corruption.

Sustainability is also about strengthening the government’s financial position. Over the past year, I have refocused our efforts to improve Malaysia’s fiscal situation: rationalising blanket subsidies so that government support reaches those who need it most; reducing spending; remaining within our self-imposed debt ceiling; reducing the budget deficit faster than expected; and broadening the tax base with the forthcoming introduction of a Goods and Services Tax.

To ensure Malaysia’s economic development lasts for the long-term, we have put a high premium on innovation. We have established special funds to help entrepreneurs start and grow their business, to encourage technology use, and to promote exports. We also provide tax incentives as well as capacity building and mentoring programmes, so that the bright sparks of innovation are encouraged and sustained.

Two months ago, we launched Malaysian Global Innovation and Creative Centre: a one-stop shop for entrepreneurs. The Centre provides support for everything from venture capital to intellectual property registration.

Alongside action on transparency, sustainability and innovation, we are also looking to make our financial markets more inclusive and more accessible.

Being able to access financial markets will empower Malaysians, particularly young Malaysians, and help build a more informed culture of investment. On this front, I commend Bursa Malaysia and its investment and brokerage partners on the launch of ‘Bursa Marketplace’ last month. The Marketplace is a new online investment platform aimed at bringing younger participants into the market.

We seek to broaden the risk spectrum for corporate bonds. Market-based financing avenues must be accessible to smaller, more innovative ventures – the enterprises that can grow into the corporate titans of the future.

For such businesses to tap into the capital market, there must be a critical mass of investors willing and able to invest in this asset class. Secondary market liquidity and credit risk assessment capacity are vital for building investor risk appetite. Although it is heartening to see our institutional investors expanding into a much broader range of asset classes, we want even greater participation.

So to build that capacity – and to further promote investment in a broader spectrum of assets – I am pleased to announce the following liberalisation measures:

First, the mandatory requirement for credit ratings will be removed, effective 1st January 2017. This will broaden the corporate bond market, and enable investors to further diversify their portfolios.

A gradual approach is being adopted to provide industry players sufficient time to further refine mechanisms necessary to operate under the new regime. From 1st January 2015, flexibilities will be accorded with regards to credit ratings and the tradability of unrated bonds and sukuk.

Secondly, the equity shareholding for credit rating agencies will be liberalised, and international credit rating agencies with full foreign ownership will be allowed in the Malaysian market from 1st January 2017.

The entry of international agencies will further enhance the quality and standard of rating services, introduce a more competitive fee structure, and widen both expertise and the range of credit rating services on offer. Ultimately, this liberalisation will enable the Malaysian bond market to become a more cost-effective and attractive long-term financing platform.

Malaysia’s financing capabilities are underpinned by the market’s ability to mobilise latent domestic savings. Unit trust funds have played a critical role in this respect. As a result, Malaysia’s unit trust industry witnessed double-digit growth over the past decade, emerging as the largest in ASEAN, with net asset value of 344 billion ringgit, equivalent to almost a fifth of stock market capitalisation.

Last year, in recognition of the significant opportunities for further growth in the region, the Securities Commission Malaysia, together with the Monetary Authority of Singapore and the Securities and Exchange Commission of Thailand, signed the memoranda of understanding to enable fund managers from these three jurisdictions to offer collective investment schemes to retail investors within the signatory countries. This measure aims to facilitate greater cross-border offerings of investment funds, and bring the region yet another step closer to an ASEAN passporting regime.

In the spirit of the ASEAN Economic Community, and to further encourage growth and competition within the unit trust industry, I am pleased to announce today that the equity shareholding for unit trust management companies will also be liberalised.

With immediate effect, foreign corporations will be allowed to own 100 percent of shares in unit trust management companies, and there will be no barrier to entry for new foreign unit trust management companies coming into Malaysia. We believe this measure will make a wider range of competitive products available to investors, and increase competition in the sector.

Furthermore, the Securities Commission, together with professional bodies and other stakeholders, is exploring avenues to enhance the quality of information available to the capital market. One of the options being considered is the eventual introduction of integrated reporting, an approach that has already been adopted by several jurisdictions and multinational corporations.

Through these measures, we aim to further strengthen the Malaysian capital market, so it may act as the catalyst for sustainable, long-term growth – not just domestically, but also within our region.

Our financial markets can and will help drive regional integration. As the ASEAN Economic Community draws closer, and as Malaysia prepares to chair ASEAN next year, harmonisation of financial standards will become even more important. In this context, we welcome collaborations – such as the new series of ASEAN Indices which are available today, and were drawn up by a group of seven regional exchanges – which will help us lay the foundations for greater regional growth.

Ladies and gentlemen,

Alongside policies to make our financial markets more accessible, we must also ensure that the economy as a whole is inclusive. That means acting to curb inequality; pursuing growth that supports wages as well as profits; and acknowledging the importance of providing opportunity for our young people.

Rising levels of inequality pose a problem for countries around the world, but Asia – which is growing fast during a period of globalisation and technological change – is especially exposed. 80 percent of Asians live in areas where income inequality is rising, not falling.

This can have serious effects on health, education and life outcomes. It can also drive political instability – when GDP rises faster than living standards, people can feel shut out of their nation’s macroeconomic success.

For Asia to truly prosper, we must give our citizens greater equity, and greater equality: investing more in education and health, strengthening social safety nets, and deploying targeted subsidies. We must show them that economic growth need not happen at the expense of wellbeing, but can have a clear and positive impact on individual prospects; that economic development can drive down poverty and drive up living standards; and that our economic future can be both affirmative and inclusive.

That means designing policies that support those in need, and ensuring no group is excluded from economic success. It means tackling regional inequality, by working to close the rural-urban divide. And it means encouraging corporations to support the labour force with flexibility, training, support – and remuneration that reflects corporate earnings.

In Malaysia, wages as a percentage of GDP are 32.9 percent; this is considerably lower than the developed world, where the figure is closer to 40 percent. Wages and productivity can increase in parallel. To develop a workforce sustainably – to attract and retain new talent – the private sector should continue to improve its offer to the labour on which its success depends. As our workforce grows, the government will continue to track GNI as a key measure of success.

This will be particularly important when younger generations assume a greater economic significance – as they are in Malaysia. 60 percent of world’s youth live in Asia; here in Malaysia, nearly half the population are young people. I met some of our young business leaders earlier this morning; and I was reminded not just of the energy and vitality of our youth, but also of the different perspective they bring. Young people today see a much more open, more connected, more complicated world; and they are hungry to make the best of it.

Aside from a few disruptive industries, and a few precocious superstars, the upper echelons of politics and business are often confined to people of my generation. We bring wisdom and experience, yes; but we do not always imagine the trajectories these young people’s lives and careers will take. We can and should do more to ensure their views are not just listened to, but accounted for in policymaking.

We must also keep the wider public engaged with our economic strategy, by showing them that development belongs to all Malaysians.

Managing the cost of living, and keeping inflation low, is one of our key economic targets. But beneath the headline figures, we must also acknowledge that the public’s understanding of development is shaped by many non-economic factors. Their day to day experiences, their concerns – things like traffic, crime, or pollution – are far more important to them than GNI or GDP statistics. So whilst improving the quality of growth, we must also focus on improving the quality of life: the measure of public happiness that allows people to feel pride and ownership of their nation’s success.

Ladies and gentlemen,

Around the world, we are seeing a growing trend towards integration; with rising cross-border trade, new technology-driven global sectors, and increasing economic co-operation between nations and regions.

Like the rest of Asia, Malaysia’s future success will be determined by the way we respond to this trend. I believe we must stick to the principles which have governed our economy since global traders descended on Melaka six centuries ago. We must make good our geographic, social and historical advantages, and pursue an open and flexible economic policy.

Our liberalisation programmes are designed to prepare our industries to compete in a new, more closely connected global economy. We are pursuing bilateral and multilateral trade agreements, negotiating hard to secure the best benefits for our people and our businesses. And we are working with our allies to shaping the economic destiny of our region.

This approach, and these policies, bring benefits for you: the investors and businesspeople who will drive our national development forwards. But the real benefit is for the people of Malaysia. As we stand on the brink of high-income status, they stand ready to reap the rewards of a sustainable, open, and developed economy.

Thank you very much.

Monday, 9 June 2014

#GST untuk sesetengah barang sahaja, TAK BEBANKAN rakyat. #FahamiGST

Kerajaan akan mengemukakan senarai barangan yang dikenakan cukai barangan dan perkhidmatan (GST) kepada masyarakat dalam tempoh terdekat.

Timbalan Menteri Kewangan, Datuk Ahmad Maslan berkata, GST yang dilaksanakan mulai April tahun depan itu akan terdapat barangan yang cukainya turun, naik dan tidak berubah.

"Nanti kita akan beri senarai kenapa terdapat barangan yang cukainya naik sedikit.

"Barangan yang lima peratus cukai sekarang enam peratus, barangan yang enam peratus cukai tetap kekal dan yang 10 peratus turun menjadi enam peratus," katanya kepada pemberita selepas menjadi tetamu kepada stesen radio KelantanFM di sini hari ini.

Ahmad Maslan yang juga Ketua Penerangan UMNO berkata, kerajaan memberi jaminan GST yang akan dilaksanakan itu tidak akan membebankan rakyat.

"Rakyat tidak akan terasa beban, kerana model GST yang dilaksanakan di Malaysia ini turut memberikan pengecualian cukai kepada beberapa barangan dan kadar sifar kepada barang makanan," katanya.

Sementara itu, dalam perkembangan berkaitan, beliau memberitahu, kerajaan akan terus memberikan penerangan dan penjelasan mengenai GST kepada seluruh rakyat di negara ini.

Katanya, melalui sesi penerangan fasa kedua, ia akan melibatkan 134 Parlimen dalam usaha memberi kefahaman kepada rakyat terhadap sistem berkenaan.

Beliau berkata, pihaknya akan mengadakan empat ceramah di setiap kawasan Parlimen yang akan dikelolakan oleh Jabatan Kastam Diraja Malaysia serta pemimpin setempat.

"Kita akan buat seberapa banyak ceramah sebelum Ramadan ini dan ceramah tersebut akan disampaikan oleh pegawai kastam negeri dan pusat di samping turut dibantu oleh pihak Kementerian Kewangan.

"Penceramah tempatan yang telah menghadiri kursus mengenai GST bolehlah membantu pegawai kastam untuk memberikan ceramah," katanya.

Dalam pada itu, tambahnya, orang ramai juga digesa mencari maklumat mengenai sistem cukai itu di portal GST jika ingin memahaminya dengan lebih jelas.

"Apa yang kita harapkan ialah rakyat secara proaktif mencari maklumat, ini kerana maklumat mengenai cukai berkenaan boleh diperoleh melalui portal yang telah disediakan," katanya.

UTUSAN



#Penang folk playing blame game. #DAP #PR

FINGER-POINTING: From 'Bukit Botak' to 'Line Clear', and a DAP loss, politicians and laymen have several issues to pick on

THESE are trying times for some in Penang. Without any order of importance, some Penangites are still bickering over the loss of  the  DAP candidate in the Teluk Intan by-election.

There is a blame game being played between the losers and winners. More so by the losers.

Among the losing pact, so-called friends are seen picking on each other, but, surprisingly, not PKR, which had pretty much kept its opinions on the matter to itself, considering it also has its own share of housekeeping issues.

After blaming Barisan Nasional of main kotor (foul play), some quarters in DAP were alleged to have also blamed Pas' plans for hudud as a major contributor for DAP candidate Dyana Sofya Mohd Daud's loss.

Just a few days before DAP's latest darling's defeat, a group of angry men stormed into the Penang state legislative assembly hall looking for an assemblyman they alleged had uttered anti-Umno remarks during the Bukit Gelugor parliamentary by-election and in the august house.

It was an unprecedented action by the group, many on both sides of the political divide would agree.

The matter had yet to be resolved, and both Penang BN assemblymen and their Pakatan counterparts are still too proud to admit "who is at fault".
Thus, the blame game continues.

Another interesting turn of events is a suit against a Yang Berhormat.
A non-governmental organisation, Citizen Awareness Group (Chant), has pledged to support Tanjung Bungah assemblyman Teh Yee Cheu in fighting a lawsuit brought against him by a developer and local tycoon.

Chant legal adviser Yan Lee had expressed disappointment that Teh, a leading environmental activist, was being sued for highlighting the illegal clearing of hill land in Bukit Relau, which has since become known as "Bukit Botak".

To some, it appeared that his colleagues in the ruling government had abandoned him.

Yan said it was sad that Teh , who had been vocal on a number of issues, was being sued to shut him up.

"Instead of being commended for highlighting environmental issues, he is being sued," Yan was reported as saying.

Teh was also considered to have annoyed the powers-that-be when he proposed to table a motion for a transgender rights committee at the last state legislative assembly sitting.

He had also planned to seek RM200,000 a year in funding to set up an institute to organise various awareness and educational programmes.

However, he was subsequently forced to withdraw his proposal due to lack of support, even from his backbencher friends.

Teh was quoted by a news portal as saying that "It's all of them against me, alone, and since it's a democracy, I have to withdraw my motion".

Another blame game, which has caught the imagination of many, involves the famous Line Clear nasi kandar restaurant.

Famous for its fish head curry and giant tiger prawns as well as its finger-licking ayam goreng, the future of the revered food icon is uncertain, with at least four people claiming ownership of the eatery, which many say is synonymous with Penang.

The present "owner" is hauling the three heir-wannabes to court after claiming they were after his father's once humble food stall, which had now become an iconic Indian Muslim eatery.

Far from trying to solve, let alone own up for the things that have gone awry, some prefer taking the easy way out by putting blame or guilt on another party.
They say the blame game is the oldest game known to Man. People who point fingers are really just afraid and ashamed of themselves.

For some in Penang, these are really trying times -- blaming another for their weaknesses.
 
Source : NewStraitsTimes


Penjelasan Isu Tender Terbuka IPP

Sumber : Mymassa
 
Maklumat dari akhbar perdana

**Jika tender terbuka boleh mengurangkan kos, memang satu usaha yang perlu disokong. Tapi sebaik-baiknya tidak diberikan kepada syarikat yang bagai kaduk naik junjung.
 

Sunday, 8 June 2014

MANA PAMPASAN YANG DIJANJIKAN WAHAI PAS? #PAS #PKR #KG.SG.PUSU #BANJIRKILAT @PAS @FriendsofBN1 @REALGel_Biru


Banjir kilat baru-baru ini yang melanda Universiti Islam Antarabangsa Malaysia (UIAM) bukan sahaja menjejaskan kebersihan persekitaran universiti tersebut, malah merosakkan harta benda awam seperti kenderaan dan kawasan kediaman pelajar.

Banjir tersebut juga turut membawa bencana kepada kampung berdekatan universiti tersebut iaitu Kg. Sungai Pusu.

Menurut salah seorang penduduk di situ yang giat menjalankan aktiviti pembersihan selepas banjir, tidak ada pihak berkuasa TERUTAMANYA pihak PAS yang didakwa BERIA-IA hendak memberikan bantuan, namun hanyalah GEBANG semata-mata.

Namanya pun keldai kepada DAP dan PKR, PAS takkan mampu nak berbuat apa-apa selain MENGEBANG JELAH YANG DIA MAMPU BUAT.

Air banjir bah kali kedua ini merupakan yang paling teruk dan PAS nampaknya TIDAK MEMBERIKAN SEBARANG BANTUAN KEPADA MANGSA BANJIR DI KAWASAN KAMPUNG TERSEBUT seperti yang dijanjikan enam bulan lalu, ketika banjir yang pertama. 

HATTA SURAU KAMPUNG SUNGAI PUSU YANG MENJADI TUMPUAN SOLAT BERJEMAAH PENDUDUK KAMPUNG PUN, TIDAK ADA BAYANG ANGGOTA JABATAN AMAL (amal la sangat) YANG HADIR MEMBERIKAN BANTUAN. YANG ADA HANYA SEORANG PENJAGA SURAU YANG BERTUNGKUS LUMUS MEMBERSIHKAN DAN MENGEMAS SURAU YANG TERJEJAS TERUK AKIBAT BANJIR TERSEBUT.

PAS ??? DIA JADI PAST TENSE JE LAH JAWABNYA. Sedarlah wahai PAS. Perjuangan mu biarlah berpijak di bumi nyata, jangan syok sendiri di dunia khayalan semata-mata.


Pampasan yang nak diberi kepada penduduk, entah ada entah tidak peruntukkan hendak diberikan. Hatta bantuan tenaga membantu mereka yang terjejas teruk, langsung tidak dihulurkan.