Monday, 23 October 2017

MCKIP: PEMBANGKANG PERLU BERHENTI SABOTAJ EKONOMI NEGARA


Projek Malaysia China Kuantan Industrial Park (MCKIP) telah berjaya mengumpulkan nilai pelaburan RM19 bilion sehingga akhir tahun 2016. Namun, terdapat dakwaan yang mengatakan bahawa projek tersebut dilihat telah membunuh peluang pekerjaan yang diperlukan oleh rakyat ekoran daripada tuduhan yang mengatakan bahawa mereka yang mahu bekerja perlulah fasih berbahasa Mandarin. Sebaliknya, menurut Datuk Seri Adnan Yaakob, penguasaan bahasa Mandarin akan memberi kelebihan kepada pemohon tersebut dan itu bukanlah syarat wajib yang perlu ada pada setiap pemohon.Menurut beliau lagi, memang benar kebanyakan pekerja di tapak pembinaan tersebut terdiri daripada golongan warga China, akan tetapi, syarikat tersebut masih memerlukan warga tempatan kerana tapak pembinaan tersebut sangat luas dan beroperasi 24 jam yang memerlukan tiga pasukan menjalankan tiga syif. Selain itu, syarikat tersebut perlu mengambil pekerja tempatan untuk menjadi orang tengah atau penghubung kepada warga tempatan yang berbahasa Malaysia. Malah, projek tersebut juga membuka peluang kepada pembekal-pembekal tempatan untuk membekalkan bahan binaan dan pengangkutan di tapak binaan tersebut. Lebih banyak peluang pekerjaan dan perniagaan untuk rakyat tempatan dijangka akan wujud apabila tapak tersebut mula beroperasi kelak.Di samping itu, Alliance Steel (M) Sdn Bhd adalah satu syarikat yang pertama bertapak dalam MCKIP dan telah mengambil 1100 pekerja rakyat Malaysia dan pengambilan pekerja tersebut meningkat saban hari kerana Alliance sentiasa menyertai Job Fair di seluruh Malaysia untuk mendapatkan tenaga kerja di kalangan rakyat Malaysia. Antaranya, Job Fair di Kuantan, Alliance Steel telah menemu bual seramai 4442 orang dan seramai 970 orang telah berjaya mendapat pekerjaan. Bagi saringan kedua jumlah bertambah kepada lebih 1000 orang yang mana 95 peratus adalah Melayu, namun masih ada 4000 peluang pekerjaan untuk rakyat tempatan dalam pelbagai sektor seperti penyelia, pentadbiran, technical operators, welders dan banyak lagi. Mereka yang diterima bekerja akan diberi peluang dan ditanggung oleh syarikat untuk dihantar ke China bagi tujuan latihan satu bulan dan ke atas (bergantung kepada jenis pekerjaan).


Selain itu, kemudahan-kemudahan yang disediakan oleh syarikat untuk keselesaan dan keselamatan pekerja amatlah dititikberatkan. Antaranya, pembinaan pagar sepanjang sembilan kilometer untuk menjaga keselamatan pekerja dan juga orang awam di sekitar tapak pembinaan tersebut. Kebenaran masuk dalam kawasan tapak pembinaan adalah ketat dan temujanji perlu dibuat sekiranya ingin berurusan dalam kawasan tapak pembinaan tersebut. Kemudahan awam dan khusus juga disediakan seperti surau, café makanan halal, pasaraya, bilik rehat dan terdapat juga kedai Tunas Manja serta pengawal keselamatan berbangsa Melayu juga di sediakan. Pekerja juga diberi kupon makan sebanyak RM5.00 sehari. Pihak polis, TNB dan bomba juga sentiasa berurusan dengan syarikat tersebut untuk memastikan keselamatan pekerja terjamin.


Kesimpulannya, tohmahan yang dilemparkan oleh Tun Mahathir adalah tidak benar sama sekali dan mendakwa projek berkenaan gagal memberi manfaat kepada penduduk setempat. 

No comments:

Post a Comment